بررسی نوسانات بازار آهن
دیروز قیمت اکثر محصولات فولادی ثابت اعلام شد و میلگرد نیز از این قاعده مستثنی نبود، اما در برخی از مراکز خرید نیز نوسانات 100 تا 200 تومانی مشاهده شد. میانگین قیمت فیکسچر از ابتدای شهریور از 15200 تا 15000 تومان متغیر است.
قیمت روز باکس و پروفیل، انواع لوله و داربست صنعتی و ... اکثراً ثابت اعلام شد و قیمت پروفیل به ضخامت 2 میلی متر حدود 19 تا 20 هزار تومان برآورد شد. قیمت روز نبشی و ناودانی ایرانی و اروپایی در اکثر مراکز معاملاتی بدون تغییر بود و تنها در کارخانه نبشی جاوید بناب 100 تا 500 تومان کاهش یافت.
قیمت روز تیرآهن منشعب در اکثر مراکز فروش بین 10 تا 20 هزار تومان افزایش یافت اما کارخانه ظفربناب و فولاد یزد تغییر قیمتی نداشتند. انواع ورق ها یکسان بود به طوری که قیمت روز ورق مشکی اکثرا ثابت بود و کارخانه های اکسین و کاویان با افت 100 تا 500 تومانی مواجه شدند. قیمت ورق روغنی، رنگی و گالوانیزه در تمامی کارخانه ها تقریبا ثابت بود.
گمانه زنی ها پیرامون برجام و طولانی شدن روند آن و نامشخص بودن نتایج جلسات، فعالان بازار را نگران کرد، هرچند بارها یادآور شدیم که مذاکرات نباید به اقتصاد گره بخورد، چرا که بدون توجه به برجام و نتایج آن، دولت اقتصاد و بازار داخلی ایران مطلوب نیست. به نظر می رسد دستیابی به نتایج برجام و حصول توافق ها اولویت اول اقتصادی نیست و حتی در صورت توافق نیز تاثیر آن بر شرایط تقریباً ناچیز است.
در همین زمینه محمد طیرانی رئیس اتحادیه صنایع آهن و فولاد مشهد گفت: تاثیرات برجام بر بازار آهن با تثبیت قیمت ها بیشتر دیده می شود و افت محسوسی در قیمت ها نداشتیم.
وی ادامه داد: رکود حاکم بر بازار آهن عمدتا ناشی از ضعف تقاضا و کاهش ساخت و ساز است و در صورت بهبود در این بازار، احتمال خروج بازار آهن از رکود افزایش می یابد.
علی اسکینی کارشناس بازار سرمایه نیز در خصوص وضعیت فعلی بازار آهن اظهار داشت: بازار جهانی فولاد به دلیل تقاضای ضعیف در چین و کاهش ساخت و ساز در آن کشور و بحران کرونا وضعیت خوبی ندارد. . . علاوه بر این، قیمت مواد اولیه روزانه در حال کاهش است، بنابراین قیمت بیلت که در چند ماه گذشته بین 600 تا 650 دلار فروخته می شد، در حال حاضر 450 دلار برآورد می شود.
اسکینی در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر یک گندله حدود 2800 تومان قیمت دارد که شامل 200 دلار هزینه حمل و 50 دلار هزینه انرژی است و از سوی دیگر با احتساب حاشیه سود تولیدکنندگان که 25 درصد است، نرخ تولید به 370 دلار می رسد. . ، می توان نتیجه گرفت که سود چندانی برای تولیدکنندگان فولاد ندارد و نمی توان افق روشنی برای آینده بازار جهانی فولاد ارائه کرد.
این کارشناس تصریح کرد: با کاهش جهانی قیمت فولاد، آنچه که انگیزه خرید کارخانه نورد از بورس کالا است، سطح قیمتی در منطقه است، البته صادرات بر اساس نرخ ارز سنا که بین نیما و نیما است انجام می شود.
این کارشناس بازار سرمایه درباره وضعیت بازار آهن داخلی نیز توضیح داد: رکود شدید در کشور، کمبود تقاضا و کاهش ساخت و سازهای عمرانی، بی کیفیتی برجام به رکود بازار در کشور دامن می زند.
وی افزود: سیاست های دولت باعث ایجاد هرج و مرج و بلاتکلیفی برای بسیاری از فعالان بازار آهن شده که نشان از افت شدید تقاضا دارد، اما در مجموع این روزها بازار وضعیت خوبی ندارد و انتظار بهبود قیمت جهانی دلار را دارد.